Tips: Wat te doen in deze tijd van binnenblijven?
veel tips via linkjes naar het internet

De Wijkkrant van november 2020 staat online

De nieuwste wijkkrant is verschenen en voor wie hem direct wil lezen, staat hij hier online! »

In deze wijkkrant ondermeer: Hospice Immanuel:Een goede plek om naar toe te gaan, Kruispunt bezet, Bezoek op afspraak bij Inloop 'De Buurvrouw', De favorieten van Willem Brons, Volwassensport Buitenveldert gaat door in sportcentrum VU, Een kijkje bij diverse Ondernemers in de Zuidas, De Kastelenstraat en zijn vier pleintjes, Opvang ongedocumenteerden in gebruik genomen, Nog meer kantoren op Zuidas?, Kunst in Buitenveldert: schilder Riky van Deursen, Puur Natuur: Expositie van Kunstgroep Buitenveldert, Prijsuitreiking Schrijfwedstrijd en natuurlijk de column van Julius! Verder worden alle evenementen, activiteiten en bijeenkomsten in de buurt vermeld.

Blijf op de hoogte van alle gebeurtenissen in en rondom Buitenveldert en klik op deze link » of op de afbeelding om de wijkkrant te bekijken.


Online Gouden Boeken:
Tekenbijeenkomsten vanuit huis

Hoe werkt online Gouden Boeken?
Via het programma Zoom worden tekenbijeenkomsten georganiseerd, waar maximaal 25 deelnemers per groep aan mee kunnen doen. Iedereen kan meedoen. Ervaring met Gouden Boeken, tekenen en schrijven is niet nodig. Pakketjes met tekenmaterialen en een map om de tekeningen te bundelen worden afgegeven aan het huisadres. Daarbij houden we natuurlijk de preventieve maatregelen in acht.

De cursus omvat in totaal vijf online bijeenkomsten. Deelnemers ontvangen een directe link naar de Zoom-omgeving om de bijeenkomst bij te wonen. In de bijeenkomsten leren mensen hun verhalen te verwoorden en te verbeelden.

De bijeenkomst start met een oefening die hen helpt om erin te komen en schaamte los te laten, zodat ze vrij en veilig uitdrukking kunnen geven aan wat voor hen belangrijk is. Aan de hand van een leuke opdracht worden herinneringen die verscholen liggen, vertaald in tekeningen waar teksten bij worden geschreven.
Het zijn afwisselende oefeningen waarin zowel tekst als beeld worden gebruikt.

Iedereen gaat zelfstandig met de opdracht aan het werk. Na het schrijven en tekenen worden de verhalen en herinneringen gedeeld. Alle tekeningen samen vormen een persoonlijk Gouden Boek.

Leen-tablets
Niet elke oudere heeft thuis een laptop, tablet of telefoon voor handen om toegang te krijgen tot het programma Zoom. Wel willen wij het voor iedereen mogelijk maken. Daarom bieden wij tablets aan die voor de periode van de bijeenkomsten kosteloos geleend kunnen worden.

ONDERSTEUNING BIJ OPSTARTEN PROGRAMMA ZOOM
Iedereen ontvangt een uitgebreide beschrijving hoe het programma Zoom te downloaden en hoe het werkt. Voor de eerste bijeenkomst doen we een test-bijeenkomst om bekend te worden met het programma. Indien het niet lukt wordt de deelnemer persoonlijk ondersteund door
Debbie Claassen, Tel 06–54247265 ».

Praktische informatie
Data en tijden:
Woensdag 6 mei van 10:00 - 12:00 start de eerste groep. Indien deze groep vol zit, wordt een volgende groep op maandagochtend gestart.

Kosten:
De eigen bijdrage is € 25,— per deelnemer, inclusief tekenpakket.

De online Gouden Boeken bijeenkomsten zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van stichting RCOAK » en fonds Sluyterman van Loo ».

Info:
Eva Durlacher, Tel 06-287 815 39 » of e-mail: E.durlacher@xs4all.nl »

Carla Lantinga, Tel 06-373 140 69 » of e-mail: c.lantinga@hvdwbuitenveldert.nl »


Basistraining taalvrijwilligers

Volg de basistraining taalvrijwilligers nu ook online!
De basistraining voor taalvrijwilligers is vanaf nu ook online te volgen. Op 13 mei starten we met de eerste online training via Zoom.
Meer informatie of aanmelden? Kijk op onze trainingspagina, klik op deze link »

Online OBA Leef en leerpunt
De OBA-vestigingen zijn dicht, maar online leren kan nog steeds! Via het online OBA Leef en leerpunt maken we mensen wegwijs in de mogelijkheden van het online leren en bieden we hulp.
Voor meer info, klik op deze link »

Webinar: telefonisch taalcoachen
Wil of kan je geen gebruik maken van Zoom? Ook telefonisch is taalcoaching mogelijk. Bekijk het tweedelige webinar voor tips! Je kunt ook een persoonlijke sessie met onze taaladviseurs inplannen. Voor meer info, klik op deze link »


Een (digitale) helpende hand
Heb je vragen over videobellen, thuisonderwijs of je computer? Kijk op wijzer.amsterdam, een website met betrouwbare informatie waar je vragen kunt stellen. Een initiatief van Gemeente Amsterdam in samenwerking met de OBA.
Voor meer info, klik op deze link »

Culturele activiteit voor taalkoppels
Vinden jij en je taalmaatje het leuk om deel te nemen aan een virtueel bezoek aan een Amsterdams museum? Ga met ons in gesprek over de objecten aan de hand van een specifieke vraagmethode VTS. Lijkt dit je wel wat? Laat je horen!
Voor meer info, klik op deze link »


Besparen

Wilt u graag besparen, maar weet u niet hoe u moet beginnen? Inzicht in waar en wanneer u uw geld uitgeeft maakt vaak al veel duidelijk. Bezoek de site van het Nibud »Bewegen

Amsterdam Blijf Fit
De serie van 10 lessen waar fysiotherapeuten/docenten Marion Russchen en Thea Barendse over meegedacht hebben, gaat woensdag 20 mei van start.

Het zijn afwisselende oefeningen die in een kwartiertje op luchtige wijze worden gegeven. Natuurlijk kan er nog wel meer geoefend en bewogen worden, maar het is een beginnetje!
Kijk ook op https://www.at5.nl/artikelen/p420/amsterdam-blijf-fit »
Op https://laatjenietvallen.nl » vind je meer informatie over dit programma en een aantal beweegtips voor senioren.In Balans blijven en vallen proberen te voorkomen.
Kijk hoe je dat doet op: https://laatjenietvallen.nl »
Ga naar online gratis bewegen:
goldensports.nl »
Yvonne Schoenmaker, een van onze In Balans docenten en sportmedewerker van Sciandri, geeft iedere donderdag live stoelengym. De lessen zijn hier te vinden: Live stoelengym op Youtube »


Bloemetje doneren aan ouderen en zorgverleners

Een bosje bloemen zegt soms meer dan duizend woorden.
Met een boeketje fleuren we Amsterdammers op die dat momenteel het hardst nodig hebben of verdienen: bewoners van verzorgingstehuizen die nu geen bezoek mogen ontvangen en de zorgverleners die zich dag in dag uit voor hen inzetten.
Ook steken we hiermee bloementelers een hart onder de riem en redden we vele tulpen, narcissen en chrysanten van de versnipperaar. Help ons mee en doneer een bedrag vanaf 5 euro. Ga naar: Serve the city Amsterdam »


Digitale Hulp nodig?

Seniorenweb is er speciaal voor digitale hulp aan ouderen. Klik op de onderstaande link:
Bezoek de website Seniorenweb »Huisinrichting

Hang een ander schilderij op of verander wat items met voorwerpen die je opgeslagen had.
Kijk voor inspiratie op de website pinterest.nl »


Interesses opzoeken via het videokanaal Youtube

U kunt ook eens kijken op Youtube.nl ». U toetst een onderwerp, persoon, artiest of geschiedenismoment in waarin u geïnteresseerd bent, en u verdwaalt zo voor uren in een andere wereld:
Videokanaal Youtube.nl »


Kaartje

Stuur iemand een kaartje. Teken zelf iets, plak een puzzel op een kaartje, stuur een lege mandelatekening
en loop lekker een stukje naar de brievenbus.Korte verhalen beluisteren

Luister u graag naar korte verhalen? Probeer eens de grappige, waargebeurde verhalen via de podcast:
https://podcastluisteren.nl/pod/Echt-Gebeurd »Leren

10 tips om thuis wat te leren via Oefenen.nl »
Je leert o.a. Nederlands, Op een tablet werken, elkaar zien en spreken via het internet met behulp van Facebook, WhatsApp en Skype. Ga naar Oefenen.nl »Museumbezoek

Als u handig bent met de computer, waarom doet u dan niet eens wandelingetje langs de meesterwerken in het Rijksmuseum? Ga naar:
https://www.rijksmuseum.nl/nl/ontdek-meesterwerken »Bezoek de museumweek online. Ga naar:
https://www.nationalemuseumweek.nl/ »
Tuinhulp

Dynamo Tuinhulp tijdens de coronacrisis.
Helaas moet u momenteel veel thuis blijven en zoveel mogelijk contact vermijden. Om dit zo aangenaam mogelijk te maken bieden wij u onze tuinhulp aan. Lukt het u niet om uw tuin zomerklaar te maken en heeft u niemand in uw netwerk die u daarbij kan helpen, dan helpen wij u graag een handje!

Contactloos Voor uw eigen en onze gezondheid verloopt de tuinhulp volledig contactloos en op meer dan 1,5 meter afstand. U kunt veilig binnenblijven als onze vrijwilliger bezig is in uw tuin. U kunt uiteraard gezellig meekijken en via de telefoon eventuele instructies en wensen doorgeven.

Hoe? Nadat u zich heeft aangemeld via onderstaand nummer, maakt een collega van Dynamo met u een afspraak om uw tuin te bezichtigen en de werkzaamheden met u te bespreken via de telefoon.

Vervolgens komt op een met u afgesproken datum een vrijwilliger bij u langs om uw tuin zomerklaar te maken.

Kosten Wij vragen een eenmalige bijdrage van 2.50 euro voor het onderhoud van ons materiaal.

Aanmelden of vragen Heeft u vragen of wilt u zichzelf aanmelden voor Dynamo Tuinhulp,
bel dan naar: Evert van de Linde, Tel 06-831 633 70 »
of email naar: elinde@dynamo-amsterdam.nl »
Download de informatiefolder hier of klik op een van de afbeeldingen »

Voorgelezen worden?

Houdt u van voorgelezen worden? Onderuit op uw stoel en iemand leest een boek voor? Dat doet door middel van luisterboeken. U moet wel een tablet, pc of smartphone hebben. Dan download u de app "Luisterbieb" op:
https://www.onlinebibliotheek.nl »


Zelf schilderen of tekenen

Schilder een zelfportret zoals Van Gogh, of leer emoties op het doek vast te leggen zoals Rembrandt dat deed.
Ga naar Het RijksCreative op Youtube ». (je kunt je gratis abonneren)